Een varken is een sociaal, speels en intelligent dier, dat in het wild
gemiddeld 10 tot 15 jaar oud wordt en tussen de 6 en 12 biggen per jaar krijgt.
In Nederland leven maar liefst 12 miljoen productievarkens, die in de meeste
gevallen hun eerste levensjaar niet eens halen. Na 6 a 7 maanden zijn de
vleesvarkens namelijk al vetgemest en gaan ze naar het slachthuis.
Gedurende hun korte, maar afschuwelijke bestaan leven ze op 80 vierkante
centimeter en kunnen dus letterlijk hun kont niet keren. Ze hebben geen stro om
in te wroeten, totaal geen afleiding en ontwikkelen in korte tijd longproblemen,
omdat ze boven hun eigen mest staan, onvoldoende frisse lucht krijgen en al helemaal
nooit het daglicht zien.
Zeugen daarentegen worden gemiddeld 2 jaar oud. Ze worden in die tijd helaas
niet door een adonis van een beer bevrucht, maar door de boer! Ja, je leest het
goed, door de boer! Varkens worden kunstmatig geïnsemineerd om zo veel mogelijk
biggen te produceren. In 2019 hebben Nederlandse zeugen een recordaantal biggen
geproduceerd: maar liefst 29,4 biggen per moedervarken, met alle dierenwelzijnsgevolgen
van dien.
Volgens Wageningen Universiteit is dit te danken aan een ‘verbeterd
fokkerijbeleid’. Dus chapeau voor de sector, maar geen goed nieuws voor de
varkens. Het moedervarken wordt uitgebuit en na een jaar of twee is ze zo
uitgeput dat ze niet meer economisch rendabel is. Dan wordt ze afgedankt en vertrekt
ook zij richting het slachthuis.
Geen leuk verhaal en ik beloof het vanaf nu voornamelijk positief te
gaan houden op mijn blog. Maar veel leuker kan ik het niet maken. Dit is de realiteit
achter onze varkenssaté en daar moet verandering in komen. En wel nu! Een
varken moet op z’n minst frisse buitenlucht hebben en dat willen wij op onze
eigen manier onder de aandacht brengen.
'
Daarom gaan we 1000 kilometer langlaufen en dat doen we in de grootste
afzetmarkt van de Nederlandse varkenssector, namelijk Italië. Ruim twee derde
van de bruto binnenlandse varkensproductie in waarde is namelijk niet voor onze
eigen consumptie, maar verdwijnt in de Italiaanse salami, de Duitse Bratwurst
en de Chinese babi pangang. We skiën door de frisse berglucht om te pleiten
voor frisse buitenlucht voor de ruim 12 miljoen varkens in Nederland. Frisse
lucht om ze te beschermen tegen longproblemen, hitte en stalbranden, want
alleen in 2019 zijn er in Nederland maar liefst 339.000 productiedieren op verschrikkelijke
wijze om het leven gekomen door oververhitting en stalbranden. Varkens moeten
naar buiten kunnen, omdat ook zij recht hebben om een beetje varken te kunnen
zijn!
We starten op 26 januari 2020 in Piedmonte, in het westen van de
Italiaanse Alpen en doorkruisen dit gebergte van west naar oost, met als
eindbestemming Cortina D’Ampezzo (tevens ons thuis).
Wil jij de varkens ook een warm hart toedragen? We hopen voor elke kilometer 10 euro in te zamelen voor een documentaire die House of Animals gaat maken over varkens. Alle kosten voor deze tocht zijn door onszelf gefinancierd en in sommige gevallen gesponsord door bedrijven en hotels. Mocht je ons ook willen steunen, weet dan dat 100% van jouw donatie naar House of Animals gaat.
Je kunt ons steunen via Tikkie o.v.v. skieën voor varkens, of via ideal/paypal/creditcard
#SkieënVoorVarkens #LanglaufenVoorVarkens
#Skiingforpigs #varkens #dierenwelzijn #veehouderij
#Skiingforpigs #varkens #dierenwelzijn #veehouderij
Geen opmerkingen:
Een reactie posten